Er den tradisjonsrike, norske kosten i ferd med å forsvinne fra middagsbordene rundt omkring i landets hjem? Er norsk mat usexy sammenlignet med alle de eksotiske rettene vi bombarderes med fra gatehjørnene? Har dagens unge glemt hvordan ekte norsk mat smaker og tilberedes? I så fall må noe gjøres. Vi går i bresjen ved å presentere deg for fem ekte norske middagsretter.
Røkt laks
Røykelaksen er en av Norges signaturretter, en delikatesse og et stort eksportprodukt. Retten er kanskje ikke den du disker opp en travel tirsdagskveld da røykingen tradisjonelt skal foregår i vedovn i et røkeri. Å røyke fisk har vært en velkjent måte å konservere mat på i tusener av år, så røykelaksen er en sterk representant i den norske mathistorien.

Røkt laks
Tørrfisk
Kanskje er dette den mest tradisjonsrike retten i det norske matlandskapet som færrest våger å legge på tungen. I rettferdighetens navn er heller ikke navn og utseende av det mest innbydende slaget. Likefullt er tørrfisk en eldgammel tradisjon i norske hjem, og retten blir laget av usaltet fisk som tørkes naturlig av sol og vind. Det er som regel torskefisken (og noen politikere) som ender opp som tørrfisk. Faktisk stammer ordet «torsk» fra det gammelnorske «turskr» som betyr «turrfiskr».
Kjøttboller
En velkjent variant som alle kjenner til? Sannsynligvis mener du at nettopp DIN mors kjøttkaker smaker best (selv om de ikke slår kjøttkakene til artikkelforfatterens mor). Retten mekker du «enkelt» sammen med kjøttdeig, krydder, potetmel og litt væske. Deigen formes til små boller/kaker og stekes på panne. Obligatorisk tilbehør er kokte poteter, ertestuing, brun saus og rørte tyttebær. Vi sniker også med stekt løk for å toppe hele greia. Moser du også potene i sausen?

Kjøttboller
Fårikål
Norges nasjonalrett består av tre ingredienser; saue- eller lammekjøtt, hodekål og hel, sort pepper kokt sammen i en gryte. Tilbehøret er heller ikke komplisert, kokte poteter, men milde måne hvor godt det smaker. Fårikål spises tradisjonelt om høsten når det er lammesesong. Faktisk kverner hver nordmann ca. 6 kilo lammekjøtt per år. Det er bare én ulempe med fårikålen. Du vet det nok også selv, det der med kålen…
Finnbiff
Sannsynligvis stammer retten fra samene selvom finnbiff i seg selv ikke er en matrett, men en ingrediens av strimlet reinkjøtt. Den tradisjonelle måten å tilberede finnbiff på inkluderer ertestuing, poteter og tyttebær. Kjøttet kan tilberedes sammen med sopp og bacon i panne før det kokes opp i en gryte med vann og avslutningsvis trekker sammen med fete saker som rømme, melk og geitost. Husk å komme deg ut i skogen etter en «hemmelig» ingrediens – einerbær.
Norsk mat ut av glemmeboken
Alle setter pris på internasjonal kulinarisk inspirasjon. Likefullt kan perfekt tilberedt norsk tradisjonsmat utkonkurrere mange av sine eksotiske motstandere. Gjennom den typiske norske kosten skapes også en forståelse av hvordan nasjonen vår så ut for hundrevis av år siden og hva man levde av den gang.
Hvilken av de fem ovenstående rettene er din favoritt?