PxPixel

Fra øgler og insekter til populært verdenskjøkken

Meksikansk mat har blitt et fast innslag i den norske kosten

Alle nordmenn har i løpet av de siste tiårene skaffet seg en oppfattelse av hva som er meksikansk mat. For mange kan denne oppfattelsen begrense seg til tacokit´en og tortillaposen hos den lokale butikken. Og selv om taco og tortilla er viktige ingredienser i Mexicos matkultur er den meksikanske maten kjennetegnet av mye mer enn tacoskjellene og tortillakrydderet på pose som finnes på de norske spisebordene - og den meksikanske (mat)historien er spennende.

TRADISJONELL KOKEKUNST MED SPANSK PÅVIRKNING

Meksikansk mat har, gjennom møtet med Europa (særlig Spania) hentet inspirasjon fra den europeiske matkulturen. Likevel baserer et ekte meksikansk kjøkken seg på gamle, lokale tradisjoner. Den kanskje viktigste ingrediensen i det meksikanske kjøkkenet er tortillaen. «Pannekaken» er også blitt populær i Norge, men å lage en ekte tortilla er ikke noe alle kan klare. Tortillaen skal lages av mais og kommer i et hav av ulike varianter. Det samme må kunne sies om en annen viktig ingrediens, bønnene, som også serveres på masse særegne måte, ofte avhengig av hvor i Mexico du befinner deg.

NYE TIDER - HELDIGVIS

Selv om bønnene inneholder masse protein inkluderte den opprinnelige meksikanske maten også andre herlige, og mindre appetittvekkende, proteinkilder. Hunder, øgler, slanger og insekter var vanlige ingredienser i den tradisjonelle meksikanske matkulturen. Det finnes stadig urbefolkning som sverger til tradisjonelle ingredienser, men i dag brukes nesten utelukkende, svin, kylling og storfe når rettene skal tilsettes kjøtt. Vi vil også våge å påstå at meksikansk mat ikke kunne blitt en norsk helgefavoritt uten denne endringen.

HOVEDSTADENS BESTE ENCHILADAS, BURRITOS OG ANDRE -OS´ER OG -AS´ER

De klassiske meksikanske rettene er gjengangere - også på restaurantene - i Oslo. Ikke bare fordi navnene ligger godt på nordmenns tunger, men mest på grunn av smaken - en smak som blir best når maten lages med riktige og smakfulle råvarer. Det finnes vel ikke mange større «partykillere» enn dårlig mat? Skal fredagskvelden tilbringes foran flimreboksen, så skal maten som leveres på døren også smake. Da er det godt du kan stole på oss. Vi leverer blant annet fra Mucho Mas, Freddy Fuego Burrito Bar, Agave Mexican Restaurant og El Burro - førsteklasses representanter for autentisk meksikansk mat.

HUSK Å SØLE

Det meksikanske kjøkkenet er kanskje ikke kjent for å presentere retter som innbyr til såkalt «fine dining». Ikke fordi maten ikke smaker fortreffelig eller holder et lavere nivå, men fordi dresskjorten neppe overlever et ekte meksikansk måltid - verken på restaurant eller hjemme i stuen. Taco, burrito, enchilada og alt det andre skal selvfølgelig ikke spises med kniv og gaffel - kast bestikket. Her er det bare hendene som duger, alt annet er juks. Tar du også med avokadoen (mest kjent fra guacamole) og benytter chili som den viktigste smakstilsetningen nærmer du deg et ekte meksikansk måltid. Mole, salsa og guacamole rennende over fingrene, sier du? Så er tungen den beste serviett.

Last ned vår gratis app!